Now Reading
Studio BOLOZ i wystawa Mediacje na dziedzińcu paryskiego Hôtel-Dieu

Studio BOLOZ i wystawa Mediacje na dziedzińcu paryskiego Hôtel-Dieu

Studio Boloz

Hôtel-Dieu, pierwszy i zarazem najstarszy szpital położony w centrum Paryża, na Île de la Cité, czyli jednej z dwóch naturalnych wysp na Sekwanie, w bardzo bliskim sąsiedztwie słynnej katedry Notre-Dame, to symboliczne miejsce dla mieszkańców stolicy Francji. Przez wieki obiekt architektoniczny opierał się nie tylko zmieniającemu się krajobrazowi miasta, ale także dynamicznie zmieniającej się roli w systemie zdrowia. Mimo licznych metamorfoz – rozbudowy, rekonstrukcji, zniszczeń wywołanych pożarem i wreszcie upływowi czasu – niezmiennie, po dziś dzień stanowi ostoję dla tych, którzy w najtrudniejszych chwilach poszukują pomocy i wsparcia. Wraz z upływem czasu Hôtel-Dieu adaptował się również do potrzeb zmieniającego się społeczeństwa i postępów naukowych. Dziś, zachowując swoje lecznicze funkcje, szpital jest także ważnym hubem badań medycznych i domem dla nowoczesnych start-upów, które kształtują przyszłość medycyny.

Studio Boloz założone przez Izabelę Bołoz, projektantkę pochodzącą z Polski, znane z łączenia w nieoczywisty sposób sztuki, architektury i designu zostało wybrane do stworzenia wyjątkowej wystawy na dziedzińcu tego słynnego paryskiego szpitala. Na zlecenie agencji kreatywnej Manifesto i we współpracy z uznawanym paryskim scenografem Cyrilem Delhomme, zaprojektowano wystawę, która ukazuje nieustanną transformację paryskiego szpitala Hôtel-Dieu.

Historia, która trwa – zaproszenie do mediacji
Historia miejsca i położenie stały się inspiracją do stworzenia “Mediacji”, swego rodzaju zaproszeniem do wejścia w interakcje z przestrzenią, historią i funkcją Hôtel-Dieu. Zgodnie z wizją Cyrila Delhomme, Studio Boloz stworzyło nowoczesne, kolorowe, modułowe elementy, które kontrastują z monumentalną architekturą budynku, przyciągając uwagę przechodniów.

Cyril Delhomme znał moje prace z wcześniejszych realizacji, między innymi w Eindhoven. Bardzo spodobał mu się system łączenia modułów naszej kolekcji Intersections i ich potencjał. – komentuje Izabela Bołoz, autorka instalacji.
Geometryczne, kontrastowe moduły, które można interpretować zarówno jako elementy do siedzenia, kontemplacji, jak i wysokie stoliki, mają na celu podkreślenie wyjątkowości miejsca, pobudzenie ciekawości odwiedzających i zaproszenie ich do interakcji. Każdy z elementów zawiera w swojej budowie tablice informacyjne, które opowiadają bogatą historię tego wyjątkowego miejsca.

Każda z kompozycji wyróżnia się unikatowym kształtem i dedykowaną funkcją. Cyril kładł nacisk na bogatą treść informacyjną, która miałaby być zawarta w obiektach, podczas gdy dla nas kluczowe było artystyczne ujęcie kompozycji. Początkowo sugerowaliśmy regularne rozmieszczenie modułów ekspozycyjnych w górnej części, pomiędzy kolumnami – miejsce to szczególnie nas urzekło – jak i w dolnej, pod schodami. Cyril dążył do nadania ekspozycji dynamiki, dlatego moduły, choć w części ustawione regularnie, w pewnych sekcjach zostały subtelnie przekształcone – opowiada Izabela Bołoz.

Mediacja przestrzenna i kulturowa
Historia ewolucji Hôtel-Dieu zaczyna się już w holu wejściowym, gdzie odwiedzających wita seria symbolicznych ilustracji, łączących przeszłość, teraźniejszość i przyszłość tego wyjątkowego miejsca. Co więcej, kolorowe grafiki nawiązują do witraży pobliskiej katedry Notre-Dame, łącząc w harmonijny sposób oba te ikoniczne obiekty Paryża w jednym, głęboko spójnym doświadczeniu.

Użytkowość i interakcja z człowiekiem odgrywa bardzo ważną rolę w moich projektach. I w tym przypadku udało się połączyć wizualność z funkcjonalnością, jednocześnie zachęcając użytkowników do indywidualnej interpretacji. Chociaż większość wystaw plenerowych ma charakter statyczny, w moich projektach łączę aspekt informacyjny z interaktywnością. Dzięki temu przestrzenie wystawowe służą nie tylko kontemplacji, ale także odpoczynkowi, relaksowi czy nawet zabawie.- dodaje założycielka Studia Boloz.

Instalacja w dziedzińcu Hôtel-Dieu jest skierowana do wszystkich odwiedzających to miejsce: personelu, pacjentów, opiekunów oraz start-upów z sektora innowacji i zdrowia. Wystawa pozostanie otwarta przez 2 lata.

Zobacz też

Scenografia: Cyril Delhomme
Wystawa plenerowa: Studio Boloz, zespół w składzie: Izabela Bołoz, Natalia Kamińska
Projekt graficzny / ilustracje: Maison Solide
Koncepcja, koordynacja i produkcja: Manifesto
Projekt opracowany i sfinansowany przez APHP i Novaxia
Więcej na: www.boloz.eu

Studio Boloz w swoich instalacjach przestrzennych wykorzystuje sztukę projektowania, aby angażować użytkowników. Wystawy plenerowe studia łączą tradycyjne ekspozycje wystawiennicze z przyjazną, interaktywną przestrzenią, w której można się spotkać, porozmawiać, odpocząć lub pobawić. Instalacje nie tylko prezentują zdjęcia i informacje, ale jednocześnie przyciągają i zapraszają do różnego rodzaju aktywności.

Izabela Boloz to projektantka działająca na pograniczu designu, architektury i sztuki. Studiowała nauki społeczne na Uniwersytecie Wrocławskim i Uniwersytecie Zuryskim w Szwajcarii, wzornictwo na Kingston University London, następnie uzyskała dyplom Design Academy Eindhoven. W 2011 roku założyła w Holandii swoje studio projektowe. Jest wykładowcą na Uniwersytecie Technicznym w Eindhoven, wykładała także w School of Form w Poznaniu.


©habemus_design2023 / Magazine. All Rights Reserved.