Now Reading
Monochromatyczne mieszkanie w odważnych kolorach

Monochromatyczne mieszkanie w odważnych kolorach

jlw realizacja

3-pokojowe mieszkanie deweloperskie na warszawskich Włochach zostało zaprojektowane przez Joannę Lemka-Wójcik z jlw studio. Minimalizm i funkcjonalność to główne założenia architektki, które korespondowały z wytycznymi Inwestorów marzących o przestrzeni monochromatycznej, a jednocześnie łatwej do utrzymania w czystości. Niewielkie mieszkanie zostało zaprojektowane w nowoczesnym stylu wykorzystując mikrocement, spiek kwarcowy i liczne zabudowy zaprojektowane przez projektantkę na wymiar.

Mikrocement we wnętrzu

Minimalizm znajduje swoje odzwierciedlenie w wyborze materiału na podłogę – w całym mieszkaniu jest to mikrocement, którym zostały pokryte również ściany w łazience oraz część ścian w salonie i przedpokoju. Szary mikrocement świetnie koresponduje z grafitowym spiekiem kwarcowym, z którego wykonane zostały blaty kuchenne i panel międzyszafkowy. Całe mieszkanie jest materiałowo i kolorystycznie bardzo spójne, wręcz monochromatyczne: zaprojektowane z wykorzystaniem odcieni szarości przełamywanej błękitami, ale z odważnym wykorzystaniem zdecydowanych kolorów – granatu i brązów.

Minimalistyczne oświetlenie

Monochromatyczność wnętrza podkreśla wybór opraw oświetleniowych – głównie są to betonowe spoty wiszące i sufitowe oraz minimalistyczne betonowe plafony.  Dodatkowymi źródłami oświetlenia są szklane lampy wiszące nad stołem i wyspą kuchenną.

Strefowanie funkcjonalne poprzez kolor

Wprowadzenie zmian lokatorskich nie było już możliwie na typ etapie realizacji inwestycji, ale nie było też konieczne – Inwestorzy świadomie wybrali taki właśnie układ funkcjonalny, a jedyną zmianą było wyburzenie ścianki oddzielającej kuchnię od przedpokoju. W tym miejscu stanęła lodówka, której bok z lakierowanej na granat płyty MDF stanowi funkcjonalne oddzielenie tych stref.

Monochromatyczny przedpokój

Granat z boku lodówki w zabudowie „przechodzi” na ściany przedpokoju oraz drzwi, których skrzydła są zlicowane z płaszczyzną ścian przedpokoju. Taki efekt był możliwy do uzyskania dzięki zastosowaniu tzw. drzwi z ukrytą ościeżnicą, które dodatkowo w przypadku drzwi pokojowych są tzw. drzwiami rewersowymi – otwierają się do wnętrza pomieszczenia pomimo, że skrzydło drzwi znajduje się po stronie przedpokoju. W strefie wejściowej mieszkania znalazła się także konsola wisząca oraz szafa na ubrania, które powtarzają odcień granatu zastosowany na ścianie. RAL 5003 występuje też na frontach szaf w sypialni i w gabinecie. Wyzwaniem projektowym było tu takie dobranie odcieni kolorów z palety RAL zastosowanych na różnych nawierzchniach, aby całość sprawiała wrażenie monokoloru.

Zobacz też

Domową atmosferę wprowadza do wnętrza przełamanie chłodnych odcieni szarobłękitów i granatu koniakową sofą i drewnianym stolikiem kawowym.

Powstało nie tylko piękne, ale i ergonomiczne wnętrze.

Projekt i nadzór nad realizacją: Joanna Lemka-Wójcik, jlw studio

Zdjęcia: Ula Mróz


©habemus_design2023 / Magazine. All Rights Reserved.