Now Reading
Cukrownia Żnin – rewitalizacja starej fabryki cukru

Cukrownia Żnin – rewitalizacja starej fabryki cukru

Cukrownia Żnin bar

Cukrownia Żnin to 35 hektarów przestrzeni, na której mieszczą się obecnie dwa budynki hotelowe, sale konferencyjne, restauracje, bar, browar, sala kinowa, spa i basen. Fabryka powstała w 1894 r. i zajmowała się przetwórstwem buraka cukrowego. W 2015 r. obiekt został kupiony przez polską grupę deweloperską Arche, znaną z odwagi i odpowiedzialności, jeśli chodzi o pracę z zabytkami i rewitalizacją. Sami projektanci nazwali inwestycję nosząca znamiona romantyzmu, co wiele mówi o idei stojącej za projektem. Rozpoczęły się prace, których celem miało być zaadaptowanie tego ogromnego terenu w ośrodek wypoczynkowy z maksymalnym zachowaniem spuścizny architektonicznej. I tak projektem zajęło się studio Bulak Projekt: „Magazyn z pakowalnią został zaadaptowany na hotel ze SPA, rozszerzonym o rekreację wodną z basenami. Budynki magazynów stały się centrum rehabilitacji z zapleczem noclegowym z pokojami i apartamentami, zaś parowozownia została przeobrażona w klub i restaurację.”

Mieliśmy przyjemność gościć w Cukrowni Żnin i obiekt robi ogromne wrażenie na miłośnikach architektury, szczególnie takich jak ja – wychowanych w postindustrialnym Wałbrzychu, gdzie na każdym kroku natykamy się na poprzemysłową przestrzeń. W Żninie nie pozostawiono nic przypadkowi, a wzmocnione i zabezpieczone elementy dawnej Cukrowni przeplatają się z ciepłem i życiem kolorów, faktur nowych materiałów i dobudowanych struktur.

Chciałabym zacytować arch. marka Bulaka, który dla magazynu Zawód-Architekt opowiedział o swojej perspektywie uczestniczenia w tej inwestycji: „Od samego początku skupiliśmy się na maksymalnym uszanowaniu wartości zarówno kontekstu historycznego, jak i piętna odciśniętego na strukturze budynku przez kolejne pokolenia. W pełni wykorzystaliśmy potencjał drzemiący w różnorodności estetycznej i technicznej obiektu. Potraktowaliśmy jego złożoność jako atut – wyeksponowaliśmy faktury, kolorystykę, ślady działalności człowieka, pozostawione urządzenia i instalacje. Główną ideą realizacji Cukrowni Żnin była ciągłość funkcjonowania obiektu pomimo radykalnego przekształcenia jego funkcji. Prace remontowe miały charakter zabezpieczający, a nie renowacyjny. Jest to dawna fabryka użytkowana obecnie przez gości hotelowych.” To się w pełni czuje, będąc gościem hotelu – ten ogromny szacunek do murów nas otaczających, wykonanej pracy i osób, które wydeptywały te podłogi. Jesteśmy tam w gościach. Przypominają nam o tym zachowane suwnice, nitowane belki, słupy, kolumny żeliwne, kanały z pompami. Rewitalizacja obiektu została nominowana do konkursu Mies van der Rohe Award 2022.

Cukrownia Żnin znajduje się 40 km na południe od Bydgoszczy, bezpośrednio nad Dużym Jeziorem Żnińskim. Sprawia to, że położenie geograficzne, ale i sposób, w jaki pomyślano o inwestycji predestynuje ją do wspaniałego miejsca dla rodzin i dzieci. Po prawdzie przez cały nas pobyt po obiekcie biegały dzieci, zjeżdżając na ogromnej zjeżdżalni, zmierzając do jednej z sali zabaw lub do parku wodnego. Wieczorem przy barze relaksowali się zabiegani rodzice, mamy w dresach lub pary. Pięknie urządzona przestrzeń, kryjąca wiele ciekawych zakamarków jest dostępna dla rodziców – takich jak ja- którzy może mają dość standardowych, nudnych placów zabaw i infantylnych przestrzeni, skierowanych do rodzin.

Zobacz też
Anna G di Alessandro Mendini per Alessi, 1994, produzione in marmo Sa.Ge.Van., 2014. White Carrara - Design is back, Carrara, 2024. Ph. Giuseppe D'Aleo

Warte odwiedzenia i pooddychania atmosferą tego miejsca. Lubię, gdy ocalamy.

fot. Cukrownia Żnin/ Oni Studio

Architekci: Bulak Projekt, Marek Bulak i Piotr Grochowski
Interior design: ARCHE; MML ARCHITEKCI; MIXD
Inwestor: Grupa Arche


©habemus_design2023 / Magazine. All Rights Reserved.